Zondag 1 maart van 14u tot 17u organiseert Meerhout de eerste wandeling voor nabestaanden van een zelfdoding, vrienden en sympathisanten door in samenwerking met J.D. Consulting en de werkgroep Verder na Zelfdoding. (www.werkgroepverder.be)

De deelnemers vertrekken voor een wandeling van ongeveer 5 km aan de Bed & Breakfast 'Het Verloren Schaep', Molsebaan 115 2450 Meerhout. Rond 15.00 uur wordt er in 'de Belse bossen' een 'stil moment'georganiseerd. De deelname is gratis.

"Ik zou er alles voor over hebben om haar nog eens één keertje maar te zien, te voelen, te ruiken of te horen, één keertje maar. Is dat nu echt zoveel gevraagd? Nee toch hé, maar toch is het een onmogelijk iets. Wat voor sommigen zo vanzelfsprekend is, is voor mij de grootste droom die ik me kan inbeelden." (nabestaande van een zelfdoding)

Waarom

3 zelfdodingen per dag in België! Er waren in 2018 naar schatting 9.884 pogingen tot zelfdoding in Vlaanderen, wat neerkomt op gemiddeld 27 suïcidepogingen per dag. Meer vrouwen (62.3%) dan mannen ondernamen een suïcidepoging.

Het Vlaams Gewest bevindt zich in het gezelschap van Europese lidstaten met hogere suïcidecijfers en ruim boven het EU-gemiddelde. Voor vrouwen bevindt België zich helemaal bovenaan, gevolgd door Litouwen. Voor mannen hebben 8 andere landen nog hogere cijfers.

Uit onderzoek weten we dat er per zelfdoding minstens 6 tot 10 nabestaanden direct betrokken zijn. Dit betekent dat er jaarlijks in Vlaanderen alleen al gemiddeld 9000 nabestaanden na zelfdoding bij komen.

Maar ook voor vrienden, collega's, leerkrachten, medeleerlingen, club- en verenigingsleden, spoorwegpersoneel, treinreizigers, politie of hulpverleners kan de zelfdoding van een geliefde, bekende of onbekende een diepe indruk nalaten. Het aantal indirect betrokken nabestaanden ligt dus nog vele malen hoger.

We kunnen hier de metafoor gebruiken van een steen die in een plas water valt. Dicht bij de inslag van de steen zijn de golven en impact het grootst. Deze golven deinen echter steeds verder uit en confronteren zo heel wat mensen met zelfdoding.

Iemand verliezen uit je nabije familie of vriendenkring is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Rouwen is het verwerken van dat verlies en is een normaal proces van bewustwording.

Je leert namelijk op je eigen tempo en op je eigen manier omgaan met de realiteit van het verlies en het feit dat het leven verder gaat zonder de fysieke aanwezigheid van je dierbare. Een aantal factoren zoals de (hechtheid van de) relatie die je had met de overledene, je eigen draagkracht en omgang met emoties, of de voorgeschiedenis, hebben een invloed op hoe je rouwt.

Nabestaanden blijven meestal met heel veel vragen achter. In bepaalde gevallen is het echter wel duidelijk waarom de persoon in kwestie voor deze optie gekozen heeft. Denk aan een afscheidsbrief waarin het verhaal uitgelegd wordt of eerdere gesprekken waaruit de ernst van de situatie al bleek.

Een ding blijft echter een feit: door zelfdoding belanden nabestaanden in een emotionele rollercoaster. Naast heftig verdriet, is er ook vaak sprake van een schuldgevoel. Want 'Had ik het kunnen voorkomen als...' Of 'Waarom heb ik het niet zien aankomen?'. Ook boosheid ('Waarom laat hij/zij me helemaal alleen achter?') is een emotie die zich kan gaan vormen.

Elke dood is heftig en na elk sterfgeval volgt een persoonlijk rouwproces dat hoe dan ook moeilijk is. Toch zitten er wel wat verschillen tussen rouw na zelfdoding en rouw na een natuurlijke dood...

Om al deze redenen is het een absolute noodzaak deze mensen bij mekaar te brengen om hun verhaal te kunnen doen tijdens een georganiseerde wandeling.

Stil moment

Onderweg geven we ruimte aan stilte-ritueel, een gedicht ter inspiratie, delen onderling wat in ons leeft, wat we ervaren. Doorheen het samen stil zijn en het delen ontstaat er een verbondenheid en inspireren we elkaar.

Tijdens dit moment zal er door zanger-gitarist Jan en zijn vriend, lid van de gekende band 'Drivestream', rustige muziek worden gespeeld. Jan heeft van dichtbij ook een verlies door zelfdoding ervaren.

Elke deelnemer heeft tijdens het stille moment de kans om op een papiertje een boodschap te schrijven voor de overledene(n). Deze boodschap wordt dan aan een ballon bevestigd en 'losgelaten'.

Nadien wandelen de deelnemers terug naar 'Het Verloren Schaep' alwaar hen een tas koffie en een stuk taart wordt aangeboden en men verder met mekaar in gesprek kan gaan.

Praten met nabestaanden kan een waardevol en helend effect hebben. De gedeelde ervaring van verlies geeft je de kans om open over je ervaringen te praten. Er heerst een klimaat van (h)erkenning en vertrouwen. Nabestaanden bieden steun en hulp, geven informatie of vertellen wat voor hen steunend was.

Dankwoord

Onze speciale dank gaat zeker uit naar Jan, alsook de zaakvoerders van Het Verloren Schaep om op vrijwillige basis aan dit evenement deel te nemen. Dit thema verdient zeker alle aandacht op gemeentelijk, stedelijk en nationaal vlak.

Inschrijven

Men kan nog inschrijven voor deze wandeling tot 29.02.2020 telefonisch op het nummer 0495 48 86 72 (Jos Delarbre)

Het aantal inschrijvingen is een onverwacht succes!